Samostan Sv. Frane - Franjevački samostan u Zadru, provincija Sv. Jeronima

FRANJEVAČKI IZVORI

izvori-200x300

Mir i dobro!
Digitalno, ili elektronsko, izdanje Franjevačkih izvora, pola godine nakon njegovog tiskanog, papirnatog izdanja predstavlja slijedeći značajni korak prema širenju Franjinih spisa svima onima koji žele poštivati želju Sveca da “ono što je u njemu napisano brižno čuvaju i pobrinu se da se to marljivije opslužuje u skladu s voljom svemogućega Boga, sada i uvijek, dok bude ovoga svijeta” (PRe 48).
Za razliku od tiskanog izdanja, koje izlaskom iz tiskare zamrzava svoj oblik i sadržaj, elektronsko izdanje omogućava dinamičnost kako čitanja, tako i daljnjeg razvoja i nadogradnje. Ovo, prvo, izdanje sadrži osnovne pogodnosti čitanja i rada s digitalnim tekstom. Kasnija izdanja i nadogradnje imaju za cilj učiniti to čitanje još pogodnijim, još dinamičnijim, sve kako bi se omogućila maksimalna pogodnost prilikom čitanja ili proučavanja ove “franjevačke biblije”.
Potrebno je napomenuti kako ovaj oblik elektronskog izdanja koji dolazi u pdf formatu nema ambicija pružiti sve pogodnosti rada s digitalnim izdanjima koji traži ozbiljni istraživački i analitičarski rad s tekstovima Franjevačkih izvora. Za tu namjenu u toku je izrada zasebnog izdanja koje će pružiti puni komfor rada unutar znanstvenog kritičkog aparata.

Poštovani čitatelju, pred Vama se nalazi prvo elektronsko izdanje Franjevačkih izvora (eFI). Ono sadržajno odgovara tiskanom izdanju iz 2012. godine. Namijenjeno je svima onima koji žele na zaslonima svojih računala, pametnih telefona ili prijenosnika, tablet računala i svih drugih elektronskih pomagala prvenstveno čitati (read), kopirati (copy), jednostavno pretraživati (find ili search), označavati dijelove (bookmark) ili stavljati bilješke (notes) na dijelove teksta Franjevačkih izvora. Ovisno o dostupnosti moguće je i odabrani termin potražiti na Internetu i Wikipedija stranicama.