Samostan Sv. Frane - Franjevački samostan u Zadru, provincija Sv. Jeronima

Knjižnica

Fratri spašavaju knjige stare osamsto godina

 

Potražite knjigu u katalogu na: http://161.53.27.200/lb01/search.html

 

knjiga

Ne znamo još što sve imamo. Znamo da je toga jako puno i da je iznimno vrijedno – reći će fra Tomislav Ćurić kad ga se pita što sve krije knjižnica samostana sv. Frane u Zadru.

– Baratamo brojkom od oko 60.000 jedinica knjižne građe, ali je točnija procjena da ih je gotovo 80.000. Imamo čak 280 inkunabula, deset velikih koralnih rukopisa s iluminacijama, takozvane knjige gigante i nekoliko manjih te na tisuće knjiga nastalih od 16. stoljeća pa dalje – precizirat će fra Jozo Sopta, bibliotekar provincije sv. Jeronima kojoj je sjedište u Zadru.

U tom mnoštvu bibliofilskih jedinica vrlo ih je mnogo od velike važnosti, ali ih je isto tako mnogo, nažalost, u lošem stanju. Franjevci su prije dvije godine krenuli u pothvat spašavanja knjižnice i njene prebogate građe.

Knjige su preselili vlastitim sredstvima i snagama u cijelosti uredili knjižnicu i za koji dan će početi vraćati do sada inventarizirane primjerke. To se radi u suradnji s profesorima i studentima Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru.

– Počeli smo s onima od 16. stoljeća pa dalje, do sada smo popisali 23.000 jedinica, a za cijelu građu nam treba još oko godinu dana. Tek tada ćemo se moći detaljno posvetiti svakoj knjizi, proučavati posvete u njoj, naknadno dodane bilješke, signature, sve ono što će nas uputiti na povijest i knjige i knjižnice, time i povijest cijele hrvatske kulture – govori Marijana Tomić, asistentica na Sveučilištu, koja je svakodnevno u samostanu sv. Frane.

Prije nego što ih stručnjaci uzmu proučavati, mnogi će primjerci, međutim, morati na restauraciju. Preživjeli su napade raznih neprijatelja kojima je u osnovi uvijek čovjek, od fizičkih – vlage i vatre do bioloških – srebrnih ribica, moljaca, štakora i miševa.

Nekima su izjedene korice i rubovi stranica, na nekima su kukci po cijelog debljini izvezli čipku, mnogima je naškodila vlaga, s nekima se sladili glodavci i crvi. – Prije 30-ak godina fra Benko Tulić i ja vadili smo iz knjiga i iznosili maštele i maštele živih crva – kaže nam fra Tomislav, negdašnji knjižničar u samostanu, pokazujući na knjizi iz 1572. kako su se urezivale prve signature, tzv. donji obrez, izvlači naslov “Dei Gran Duchi di Toscana della rolle casa de Medici”, izdanje iz 1741. godine kojemu su veliki glodavci značajno oštetili rubove.

knjiznica

A Marijana Tomić donosi umotanu knjigu bez naslovnice “Libro di Marco Marolo della buona e beata vita” za koju će istraživanja morati potvrditi je li uistinu iz 1586. Neke od najdragocjenijih pisanih na koži, provincijal osobito pažljivo vadi iz specijalnih pakiranja i pokazuje razliku prije i poslije restauriranja.

Sve su te pergamene nastale od 13. st. do 840. godine, a najstarijom iz 1219. godine, Honorij IV. poručuje zadarskom nadbiskupu kako će organizirati škole. Franjevcima je najvažnija ona iz 1228. – bula pape Grgura IX. o proglašenju Franje iz Asiza svecem. To je prvi poznati pisani dokument o franjevcima u Hrvatskoj.

Jako je zanimljiva jedna iz 1256. – papa Aleksandar IV. javlja franjevcima da ih nitko ne može odvesti pred sud. – Pogledajte kako su boje i nakon 500 godina žive – govori nam fra Jozo, napominjući kako su među tim rukopisnim kodeksima posebno vrijedni oni s inicijalima. Golemih su dimenzija da ih više redovnika na koru može čitati i s nekoliko metara udaljenosti.

– Čudesno je da su sve te stvari sačuvane 800 godina, unatoč požarima i ratovima. U 2. svjetskom ratu dio knjiga je zbog bombardiranja dislociran na još tri mjesta, a bomba je udarila u samostan i baš na knjižnicu. Mjesecima su knjige, neke s rupama od gelera, bile pod ruševinama i na kiši, pa ipak, najveći ih je dio spašen – kaže fra Jozo Sopta bibliotekar provincije.

Franjevci čuvaju barem 30 posto najvrjednijeg hrvatskog kulturnog blaga. Samo iz samostana sv. Frane među 50 najvrednijih spomenika kulture su tri – Zadarsko raspelo iz 12. stoljeća, poliptih iz Ugljana iz 15 st. i neke iluminacije – navodi fra Jozo.

piše Davorka Mezić

SNIMA Andrija Lučić/CROPIX

fra tomislav - knjizica